Bahan-bahan:
3 biji Kentang @ lebih kurang 350g dikupas dan dipotong dadu. .
1/2sb susu segar
1sb unsalted butter
Salt & pepper (optional for baby)
1/2sb susu segar
1sb unsalted butter
Salt & pepper (optional for baby)
2 biji bawang kecil dicincang
1 sb tepung
1 keping isi ikan tenggiri di potong dadu @ apa2 jenis isi ikan yang disukai
1/2 cawan Carrot di cincang*
1/2 cawan Celery di cincang*
50g Cheese cheddar/mozzarella/parmesan diparut
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan fish stock @ air pun boleh
Sedikit daun sup
Bay leaf
1 sb tepung
1 keping isi ikan tenggiri di potong dadu @ apa2 jenis isi ikan yang disukai
1/2 cawan Carrot di cincang*
1/2 cawan Celery di cincang*
50g Cheese cheddar/mozzarella/parmesan diparut
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan fish stock @ air pun boleh
Sedikit daun sup
Bay leaf
Cara membuatnya:
1.Panaskan Oven 180C.
2.Rebus Kentang di dalam air mendidih sehingga lembut.
3.Lenyek Kentang bersama susu dan Unsalted butter sehingga halus. Mommy tambah sikit jer lada hitam untuk rasa dan tak letak garam.
Cara mommy: Ambil agak2 Mash potato sedikit untuk mommy dan campurkan garam mengikut rasa.
4. Panaskan butter dalam kuali dan masak isi ikan sekejap saja agak separuh masak. Keluarkan dari kuali.
5. Tumis bawang merah hingga lembut, masukkan semua sayuran dan masak sehingga sayur lembut.
6. Masukkan susu, homemade fish stock Dan kacau, biarkan mendidih. Masukkan tepung.
7. Masukkan Bay leaf dan daun sup, kacau.
8. Keluarkan Bay leaf dan masukkan Cheese, kacau biarkan sehingga cheese cair. Tutup api.
9. Tambah garam dan lada hitam untuk dewasa, jika untuk bayi tidak perlu masukkan.
10. Masukkan ke dalam ramekin agak separuh penuh.
11. Masukkan pula Kentang lecek tadi. Sapukan dengan sedikit telur.
12. Masukkan ke dalam oven selama 15 minit @ sehingga bahagian atas kekuningan.
1.Panaskan Oven 180C.
2.Rebus Kentang di dalam air mendidih sehingga lembut.
3.Lenyek Kentang bersama susu dan Unsalted butter sehingga halus. Mommy tambah sikit jer lada hitam untuk rasa dan tak letak garam.
Cara mommy: Ambil agak2 Mash potato sedikit untuk mommy dan campurkan garam mengikut rasa.
4. Panaskan butter dalam kuali dan masak isi ikan sekejap saja agak separuh masak. Keluarkan dari kuali.
5. Tumis bawang merah hingga lembut, masukkan semua sayuran dan masak sehingga sayur lembut.
6. Masukkan susu, homemade fish stock Dan kacau, biarkan mendidih. Masukkan tepung.
7. Masukkan Bay leaf dan daun sup, kacau.
8. Keluarkan Bay leaf dan masukkan Cheese, kacau biarkan sehingga cheese cair. Tutup api.
9. Tambah garam dan lada hitam untuk dewasa, jika untuk bayi tidak perlu masukkan.
10. Masukkan ke dalam ramekin agak separuh penuh.
11. Masukkan pula Kentang lecek tadi. Sapukan dengan sedikit telur.
12. Masukkan ke dalam oven selama 15 minit @ sehingga bahagian atas kekuningan.
No comments:
Post a Comment