Jika dah bosan makan nasi @ bubur nasi...hidangan ini boleh menjadi satu alternative untuk memasak nasi kepada bayi ataupun anda sendiri. Cubalah buat risotto nie...rasanya sooo..creamy dan full of nutriens.
Risotto merupakan salah satu hidangan Italy dan teksturnya seperti nasi yang kita masak tetapi lebih solid @ tidak lembik dan pada masa yang sama ianya juga creamy.
Sesuai untuk bayi dari 9 bulan ke atas dan dijadikan hidangan keluarga.
Bahan-bahan:
1 ulas bawang merah
1 sk butter
1 sb olive oil
1/2 cawan beras basmathi @ beras biasa
1 1/2 cawan homemade stock (vegie/fish/chicken) @ air biasa
1/2 cawan labu dipotong dadu
1/2 ekor ikan mackeral, ikan merah @apa2 ikan yang disukai
1 cawan carrot/ celery dan cauliflower di cincang
1/2 cawan cheddar cheese di parut
Cara memasaknya:
1. Panaskan butter dan olive oil.
2. Tumiskan bawang dan masukkan ikan.
3. Ketepikan ikan.
4. Masukkan beras dan kacau selama 2 minit ( ini supaya bila nasi masak, beras itu tidak lembik dan bentuknya masih kekal berbiji2)
5. Masukkan semua sayur dan masak sehingga sayur agak separuh lembut.
6. Masukkan air dan masak sehingga sayur agak lembut lebih kurang 18-20 minit.
7. Masukkan cheese dan kacau sehingga cheese cair dan masukkan kembali ikan.
8. Tutup api dan bolehlah dihidang panas2.
Nota: Risotto akan menjadi lebih likat setelah sejuk. Tambahkan sedikit air ketika panaskan risotto supaya sedikit cair.
Boleh dijadikan puree untuk bayi atau dilenyek untuk toddlers dan untuk dewasa bolehlah ditambah salt & pepper.
No comments:
Post a Comment